PROTOPECES

Al límit succeeixen les coses que m’interessen
Aquesta exposició no és de les que es fan habitualment, ja que és un recull, una mostra de la varietat de processos i possibilitats que he anat treballant al llarg dels últims 15, o potser 20 anys. Ara, un cop desenvolupada la sèrie, les dates em ballen pel cap i perden importància.
La gran quantitat i varietat d’obres exposades pot semblar, en un primer cop d’ull, un caos; la paraula m’agrada, “al límit del caos” defineix el moment exacte en què la terra i el foc conflueixen per mostrar-nos aspectes íntims de la metamorfosi del volum, condicions que recorden l’origen i evolució de la terra, recreacions de testimonis del poder de la natura a escala humana.
El fil conductor de l’exposició és que totes les obres tenen un origen comú:  totes tenen forma de cub i totes fan 15 x 15 x 15 cm., totes han estat estructurades amb fang, amb el suport intern d’una esponja i, finalment, totes han patit el modelat del foc com a factor determinant conformador de l’obra.
El meu treball no és una abstracció de la realitat, és realitat: obtenir el màxim de diversitat de comportaments del fang i la seva consolidació en peces, que siguin el reflex d’un instant, en què els estats anteriors i posteriors es puguin intuir com a parts d’un procés. 
Un abans i un després sense retorn, aquesta és la idiosincràsia del procés ceràmic.
                                                                                                                                                Joan Serra.
PECES